Ekoteko

Ekoteko

11/11/2020 Blog 0

Tämä viime aikainen pelottelu ilmastonmuutoksella ja syyllistäminen polttomoottoriautoista saa otsani verisuonet pullistelemaan. Koko ilmastonmuutoksen keulakuvaksi on nostettu huolestunut aspergeristä kärsivä murkku, joka osaa näyttää sopivan huolestuneelta ja angstiselta, jotta ihmiset tuntevat suurta sympatiaa ja kumartavat tätä puolijumalaksi nostettua teiniä. No… asiantuntijatkin sanovat, ettei tämä maailma lopu, vaikka ilmasto muuttuukin. Tuleepa vain ihmisrodulle enemmän haasteita selvitä elossa. Älkää käsittäkö minua väärin – en ole mitenkään vastaan ekologista elämistä ja kyllä – olen huolissani ilmastonmuutoksesta, mutta kohtuuden nimissä en myöskään suostu tuntemaan hirvittävää syyllisyyttä siitä, että ajelen diesel -autolla (jonka moottori on viimeisintä puhtaampaa mallia) ja lämmitän taloani puilla (osittain). Mikäli puilla lämmittämistä halutaan suitsia, niin sitten otan kyllä mielelläni vastaan sähkön hinnan alennuksia, lähinnä sen siirtohinnan – kiitos. Jos sähköautolla ajelu on ekoteko ja siitä saa hyötyä eli autonsa saa siellä sun täällä tankata ilmaiseksi, niin silloin sähköllä lämmittämisenkin on oltava ekoteko ja siitä on tultava merkittävää hyötyä – eikä niin, että sähkön hinta vain nousee. Samaa sähköä sitä menee meidän talon lämmityspatteireihin kuin sähköautonkin akkuihin.

Asun sellaisella seudulla, jossa bussiliikenne ei ole ihan niin säännöllistä ja helppokäyttöistä kuin Helsingin alueella eli tarvitsen autoa kauppakäynteihin ym ym. Myöskään kesämökkimatkat eivät onnistu ilman autoa, kun ei sinne möksän lähelle kulje mitään julkista vimpainta. Auto on jokseenkin pakollinen. Minulla ei ollut varaa investoida kalliiseen ekoautoon, vaan jouduin tyytymään köyhemmän ihmisen polttomoottoriversioon. Mikäli halutaan ekoautot suurimpaan osaan talouksia, niin sitten ekoautojen hintojen on tultava reilusti alas. Harkitsin kyllä ekoautoa, mutta loppujen lopuksi hinta ratkaisi. Myöskään hybridien sähköllä ajettavat matkat eivät oikein toimi maaseudulla, jossa välimatkat ovat pitkiä. Ja kun akun varaus loppuu, niin sen jälkeen se auto käryttelee ihan tavallista polttoainetta.

Olisiko pienten kansalaisten syyllistämisen sijasta syytä alkaa syyllistää kivihiiltä käyttäviä sekä teollisuutta heidän päästöistään ja olisiko pienen Suomen sijasta syytä suunnata katseet kohti Amerikkaa, Intiaa, Kiinaa…. ym. muita suuria saastuttajia. Greta neito voisi suunnata kaiken vihansa ja haleveksuntansa esim. Kiinaan ja käydä protestoimassa siellä. Tai suunnata katseensa Venäjälle… ja sinne vaan osoittamaan mieltään…tosin siinä voi Gretakin löytää itsensä Siperian rajamailta..

Myöskään en ymmärrä näitä ihmisiä, jotka kurkku suorana toitottavat ilmastonmuutoksen kamaluutta, syyllistävät autoilijoita ja seuraavassa hetkessä hyppäävät lentokoneeseen ja huristelevat ties mihin eksoottiseen kohteeseen. Kumpikohan saastuttaa enemmän auto vaiko lentokone?

Tosiasiahan on se, että mikäli Suomessa autokantaa halutaan hybrideiksi, kaasuautoiksi ym ym, niin autojen hintojen on tultava alas. Kotitalouksien on saatava tukea siihen, että koteihin hankitaan aurinkosähköä tai maalämpöä, jotka molemmat ovat niin kalliita investointeja, ettei niihin välttämättä rahat riitä.

Ja ihmisten syyllistäminen lihan syömisestä, polttomoottoriautoista ja talojen lämmitämisestä puilla on loputtava. Ratkaisu ei voi olla vain yksien yksittäisten ihmisten käsissä. Vaaditaan isompia tekoja.