Mitä kehomme tarvitsee pysyäkseen terveenä?

Mitä kehomme tarvitsee pysyäkseen terveenä?

15/10/2019 Blog 0

Olen mielenkiinnolla seurannut kuinka tietoisuus ihmisen kehon terveyteen vaikuttavista seikosta kehittyy ja päivittyy melkeinpä päivittäin.

Enään ei riitä, että syö, nukkuu, käy töissä ja harrastaa, vaan nyt on osattava tehdä nekin oikein. Ei liikaa eikä liian vähän ja tämä pätee kaikkeen neljään edellä mainitsemaani kategoriaan. Lisänä ovat tulleet meditaatiot ja rentoutukset, jotka pitäisi jotenkin sijoitella elämänsä tuntiviidakkoon. Osatakseen syödä oikein, pitäisi olla melkeinpä ravintoasiantuntija (onneksi heitä on tarjolla vähän joka lähtöön, kun vaan lompakko kestää heidän palkkionsa). Tuntuu kuin ihmisiä yritettäisiin stressata lisää ja soimata heitä tekemiensä valintojen suhteen, mikäli ne eivät satu osumaan valtavirran keskiöön. Kaikesta on tullut suorittamista, jota mitataan erilaisilla mittareilla tai testeillä ja omaa olemisen tasoa verrataan jonkun toisen olemiseen. Näyttäisi, että alamme pikkuhiljaa unohtaa sellaisen tärkeän asian kuin, että elämästä pitäisi osata nauttia aivan aidosti ja oikeasti, sitä ei tarvitse suorittaa, vaan se täytyy tuntea kehossaan ja soluissaan. Se ylimääräinen punaviinihörppy tai isompi kakkupala juhlissa voi olla aito nautinto, josta voi hyvällä mielellä nauttia ilman, että pelkää tulevansa alkoholistiksi tai saavansa liikaa kaloreita.

Kaiken kaikkiaan ihmisen elämässä kaikkein tärkeintä ovat vesi, ravinto ja uni. Ilman niitä ihminen kuolee pikemminkin ennemmin kuin myöhemmin. Unen laatuun ja määrään on alettu kiinnittää huomiota. Ehkä liiankin kanssa. Sekin aiheuttaa meille henkistä kuormitusta ja toki vaikeuttaa nukkumista entisestäänkin. Tuntuu kuin elämästämme olisi kadonnut kaikki luonnollisuus ja tilalle on tullut suorittaminen, mittaaminen ja kaikesta syyllistyminen.

Minulla on tapana kesämökillä ollessani unohtaa puhelin jonkun laukun pohjalle ja heittää kello pois. Olen, elän ja hengitän luonnon mukaan. Mökillämme ei ole sähköjä eikä juoksevaa vettä. Puuliesi, grilli ja kaasuhella toimivat vallan maniosti ruoan laiton välineenä ja takka tuo lämpöä mökkiin tarvittaessa. Nukkumaan mennään, kun väsyttää ja herätään milloin herätään – ei ainakaan kellon herätykseen tai puhelimen herätykseen. Jokaisen tällaisen loman jälkeen olen kuin uudesti syntynyt. Toki arvostan lämmintä suihkua ja muita mukavuuksia enmmän kuin ennen lomaani, mutta jotenkin kaipaan sinne luonnon keskelle, lämmittämään puusaunaa ja aamupesut tapahtuvat järvessä aamu-uinnilla – oli vesi sitten kylmää tai lämmintä. Sellaista mökkiä ei enää arvosteta. Pitäisi olla sähkölämmitys ja kaikki mahdolliset mukavuudet, mutta eihän se sitten enää olisi mökki, vaan omakotitalo järven, meren tai lammen rannalla. Monesti mietin osaisiko kovinkaan moni enää selvitä sellaisessa mökissä kuin meidän ihana mökkimme on? Onko tuleva sukupolvemme niin tekniikkariippuvaista, että selviämistaidot luonnossa katoavat?

No nyt ajauduin vähän sivuraiteille varsinaisesta otsikosta… se sallittakoon minulle.

Itse asiassa kehomme ei tarvitse kovin paljoa pysyäkseen terveenä. Ihan perusjuttuja eli ravintoa, vettä ja unta. Kaikkea luonnollisessa muodossa ja sopivina annoksina. Liikunnan voisi lisätä neljänneksi, sillä liika istuminen on myös elämäämme lyhentävä asia – tosin tässäkään asiassa ei tarvitsisi mennä äärimmäisyyksiin. Turhan monet tuttavistani ovat hurahtaneet esim. juoksemiseen kuin narkkari huumeeseen ja seurauksena on marssimurtumia, ylikuntoa ym. huonovointisuutta. Liikunnastakin on tehty suorittamista ja mielenkiintoisinta tässä on se, että nämä ihmispoloiset eivät itse tajua rampauttavansa itseään jatkuvalla rääkkäämisellä. Kohtuus tässäkin asiassa.

Tuntuu kuin sana kohtuus olisi paras ohjenuora elämässä. Kaikkea kohtuudella. Alkoholiakin voi nauttia kohtuudella, ruokaa kohtuudella, liikuntaa kohtuudella, unta kohtuudella ja vettä – kohtuudella… no tupakointia en suosittele kohtuudella kenellekään.

Turhasta hössöttämisestä, suorittamisesta ja hömpöttämisestä olisi terveellistä luopua. Joskus olisi mielekästä vain olla, rentoutua ja nollata kaikki arjen pörinä sekä päässä kiertelevät ajatukset. Rentoutuminen vain ei tahdo luonnistua kaikilta ihan noin vain tsuit tsait. Sitä varten on meitä alan ammattilaisia, jotka turvallisesti johdatamme asiakkaamme mukavaan, tervehdyttävään rentouden tilaan sekä tuomme asiakkaamme myös turvallisesti takaisin nykyhetkeen…. ja tästä aiheesta voisin turista loputtomiin samoin kuin hypnoosista + tämä menee nyt mainostamisen puolelle…

Summa summarum… kohtuus kaikessa yhdistettynä elämästä nauttimiseen, itsensä hyväksymiseen ja hetkittäiseen pysähtymiseen tuonee meille terveyttä ja hyvää oloa. JA täydellisyyttä ei ole olemassakaan, ole siis huoletta täydellisen epätäydellinen.