Rentoutuminen ja stressi

Rentoutuminen ja stressi

09/05/2018 Blog News 0

Niin kovin moni kärsii kiireisen elämän tai miksei kiireettömänkin elämän aiheuttamasta stressistä.. päätä särkee, lihakset ovat jumissa, vatsaan sattuu, ahdistaa, yöunet kärsivät, väsyttää… jne jne

Rentoutuminen vie kehomme keskushermostolle rauhoittavaa viestiä, joka leviää läpi koko kehon käyden läpi lihakset, autonomisen ja ääreishermoston sekä immuniteetti- ja sisäeritysjärjestelmän. Näin stressihormonien taso laskee ja tilalle tulee mielihyvää tuottavia hormoniyhdisteitä. Rentoutuminen tukeekin erittäin hyvin fyysistä palautumista rasituksesta, vammoista ja sairauksista. Rentoutuminen vähentää jännitystiloja tehostaen kehon voimavarojen palautumista. Unen laatu syvenee sekä paranee ja nukut pidempään. Rentoutuminen myös parantaa ja rauhoittaa aineenvaihduntaa. Ihmisen koko terveys ja suorituskyky paranevat rentoutuessa.

Jännitys kiristää lihaksia ja vähentää ääreisverenkiertoa, kun taas rentoutuminen puolestaan lisää ääreisverenkiertoa, jolloin verisuonet laajenevat sekä hengitystiheys, verenpaine ja sydämen lyöntitiheys laskevat. Lihasten verenkierron lisääntyessä, veren kuljettamat happi ja ravinteet pääsevät paremmin lihaksiimme sekä kudoksiimme; tästä seuraa lämmöntunteen lisääntyminen sekä hermojen ja lihasten välisen yhteistyön paraneminen.

Rentoutuminen auttaa myös henkisesti. Hiljentyminen ja rauhoittuminen auttavat havainnoimaan itseä sekä kuulemaan ja kuuntelemaan omia tunteita sekä ajatuksia. Itsetuntemukselle tulee tilaa kehittyä.
Rentoutuminen voi vapauttaa ja lieventää hankalia tunnetiloja, levottomuutta, pelkoa ja ahdistusta, jotka aiheuttavat myös kehollisia jännitystiloja. Voimakkaat tunnetilat ja tunnekokemukset saavat kehon sekä hengityksen lukkiutumaan. Ammattitaitoisella syvärentoutuksella näitä kehon ja mielen lukkoja voidaan turvallisesti purkaa asiantuntevan valmentajan ohjauksessa.